Roncesvalles 26 juni 2024

26 juni 2024 - Roncesvalles, Spanje

Op dit moment ben ik alweer 3 dagen in Roncesvalles, kom elke dag nog tijd tekort.

Toen ik hier zondagmiddag arriveerde moest ik eerst een slaapplaats zoeken, nu ken ik het hier gelukkig allemaal vrij goed dus snel 1 slaap plaats ingericht in de winterherberg, de winterherberg is in het klooster gebouw op de begane grond, hier zij 30 slaapplaatsen die bestemd zijn voor pelgrims die in de winter toch gaan wandelen, ja, ook in de winter wordt hier door gewandeld. De herberg wordt gebruikt van begin november tot begin maart, dan gaat de grote herberg weer open, elke dag in het winterseizoen zijn hier toch nog wel tussen de 10 en 40 pelgrims, ook de 2 kleine hotels zijn dan wel open en daar kan ook nog worden overnacht maar wel een stukje duurder dan hier waar ik nu slaap.

Zondag verder niet veel meer gedaan, maandagmorgen na mijn ontbijt in Casa Sabina lekker even door de herberg gebanjerd en met de huidige Periode gekletst, ik wil me niet te veel met hun bemoeien, ze zijn al bijna 10 dagen hier en hebben al hun eigen manier van werken.

Maandag middag komen Henk en Ada hier ook, tegen ca 5 uur komen ze de parkeerplaats op rijden, we genieten met 1, 2 pilsjes op het terras bij La Posada en zoeken dan onze slaapplaatsen op in de albergue, we slapen op de 3e verdieping, betalen gewoon onze slaapplaats en kopen ook een menu pelegrino en ontbijt voor morgen, we zijn net echte pelgrims.

Dinsdag met H&A diverse dingen gedaan, we zijn naar de Ibeneta pas gelopen, bij het monument van Roldan even stil gestaan bij Toine van Moorsel, onze oude penningmeester die hier altijd nu ronddwaalt, naar het museum geweest, een rondleiding in de silo van Emma die hier gisteren is aan gekomen,

Emma is de hoofd Archiloge die hier opgravingen doet in de silo, een hele bijzondere plaats. Emma heb ik in 2019 ontmoet toen zij hier voor het eerst kwamen opgraven en altijd neemt ze de tijd voor ons om in de graf kelder te mogen kijken, hier liggen volgens haar ongeveer 1900 skeletten vanaf de 12 e eeuw die hier of begraven zijn of gedumpt zijn, ja werkelijk gedumpt want onder het altaar zit een groot gat waar de lijken 12 mtr naar beneden werden laten vallen, de archilogen zijn nu zo ver dat ze deze grote bult met botten gaan onder zoeken, ( zie de foto’s).

Henk en ik gaan s’middags ook naar de oude munitie fabriek ca 20 km rijden, hier werden in de 17 eeuw ronde kanonskogels gemaakt van ijzer die hier werden gegoten, het is nu wel een ruïne maar ontzettend goed bewaard gebleven.

Na het terras weer eer te hebben gegeven om 18.00 uur toch het Nederlands elftal gaan kijken op de iPad, hadden we net zo goed niet hoeven te doen, om 8 uur eten in het hotel en daarna lekker vroeg plat, je bent ook nog moe van z’n dag.

Vandaag zijn H&A verder gegaan richting Wilnis, ik ben begonnen met kleine klusjes in de herberg en vanmiddag heb ik Emma geholpen verlichting te maken in de silo waar volgende week een groep van 23 archilogen alles moeten sorteren.

Ook 1 hospitalero is al binnen gekomen vandaag en hebben samen bij Casa het terras bevolkt, lekker gegeten en nu zitten we binnen in de winterherberg om dit te schrijven.

Morgen komen de andere 7 leden van Periode 9 binnen, gaan we allen slapen in de winterherberg, samen eten in La Posada en ons voorbereiden op vrijdag wanneer we aan de bak moeten.

Wij hebben 9 personen in onze periode 9,  6 mannen en 3 vrouwen, 5 van ons zijn nieuw en 4 hebben al eerder gehospitaleerd, betekend wel dat er veel uitgelegd moet worden vrijdag en zaterdag, wat, dat horen jullie zaterdag wel want dan schrijf ik de eerste bijzonderheden wel.

1. Ans en Jan:
    26 juni 2024
    Dank je voor je verslag, ik heb weer genoten.
  2. Joost:
    26 juni 2024
    ga zo door Hans, ook tijdens jouw hospitalero schap, dat lijkt mij een prima idee!
  3. Ans Wester:
    26 juni 2024
    Wat een mooie foto’s allemaal en weer een mooi verslag!
    We zijn er verslaafd aan geraakt Hans.
    Heb een fijne tijd nog in Roncesvalles Hans !!
    Groetjes van ons
  4. Astrid kraan-Lansink:
    Leuk om elke dag mee te mogen lezen Hans 🚴‍♂️👌😃
    Groetjes Astrid
  5. Ada:
    26 juni 2024
    Dank Hans, het was genieten.......
    Liefs
  6. Janine Verhaaf:
    26 juni 2024
    Wat ben je toch weer lekker voortvarend bezig Hans! Emma zal wel héél blij zijn met jou! En mooi dat je nog even bij Toine bent langsgeweest, dat is en blijft een speciaal plekje.
  7. Cynthia Meilink:
    26 juni 2024
    Wat leuk dat Ome Henk en Tante Ada bij je zijn geweest.
    Lieve knuffel, mem
  8. Bert Vlaskamp:
    26 juni 2024
    Mooie verhalen Hans en je hebt een mooie prestatie neergezet!
  9. Jan:
    27 juni 2024
    Leuke verhalen en een mooie foto met Ada en Henk.
  10. Ada:
    27 juni 2024
    Beste Hans, Heel veel dank voor je voortreffelijke gastheerschap. Het was een groot genoegen om Roncesvalles met jou te verkennen, je bracht ons op bijzondere (voor anderen) geheime plekken. Met veel dankbaarheid denken we terug aan de dagen als pseudo pelgrims. Groet Ada&Henk
  11. Guus en Marjon Brenninkmeijer:
    27 juni 2024
    Wat weer een mooi verhaal en foto"s.
    Je bent er maar druk mee.
    Groetjes vanuit het nu wat warme Nederland,
  12. Ans en Jan:
    3 juli 2024
    Hans, heb je helemaal niets meegemaakt?
    Prachtige verhalen gehoord of....
    Laat ons a.u.b. meegenieten.
    Groetjes Jan en Ans